Tekijänoikeudet

Tekijänoikeudet

Mitä tekijänoikeudet on?

Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän lähtökohtaista yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tällöin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa.

Mitä oikeuksia tekijänoikeudet antaa?

Tekijänoikeudet antavat suojaa tekijän teoksille, jotta niitä ei käytetä väärin tai ilman lupaa ja tekijät voivat saada rahaa siitä. Myös tekijälle tulee isyysoikeus jolloin tekijä tullaan mainituksi teoksessa. Respektioikeus kieltää teoksen muuntelun siten, että se loukkaa tekijän taiteellista arvoa tai omaperäisyyttä.

Tekijänoikeudet meemeissä

Meemi on abstrakti konsepti tai idea, joka ei saa suojaa. Meemin ideaa toteuttava yksittäinen meemikuva voi saada. Tekijänoikeus syntyy sille, joka on luonut Meemin. Teosta ei ole laissa määritelty, mutta vallitsevan tulkinnan mukaan Meemin tulee olla itsenäinen, omaperäinen ja sen pitää ylittää teoskynnys.

Tekijänoikeudet musiikissa

Musiikissa tekijänoikeudet voivat olla haastavemmat, koska siinä on montaa eri juttua. Tärkeimmät ovat Sanat, biitti ja kuka sitä käyttää. Tekijänoikeudet syntyy heti kun teos on luotu. Tekijänoikeudet voivat menettää esim. Myymällä omia biisejä tai jos se on osana levytyssopimus. Tekijänoikeus on voimassa, kunnes 70 vuotta on kulunut säveltäjän kuolinvuoden päättymisestä.

Tekijänoikeudet youtubessa

Youtubessa voi käyttää jossain tapauksissa materiaalia ilman tekijänoikeuden omistajan lupaa se on kohtuullista käyttöä. Youtubeen saa ladata vain itse tekemiä videoita tai videoita mihin on käyttöoikeus. Youtubeen siis ei saa ladata ilman lupaa videoita mihin ei ole oikeuksia. Myös videoissa musiikki ei saa olla copyright musiikkia ellet halua että, video poistetaan.

Lähteet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: